Cykelhjelm med lys

Belysning giver mere sikkerhed på vejen – ikke kun på cyklen. En cykelhjelm med lys hjælper dig med en sikker tur om aftenen og natten, så du bliver set i god tid af bilister. Samtidig kan du som cyklist orientere dig bedre gennem belysningen. Om vinteren er det normalt mørkt efter arbejde, og selv på vej hjem fra venner eller den sidste fest har du brug for tilstrækkelig belysning på cyklen.

Dette gælder ikke kun for for – og baglygter. Selv cykelhjelmen kan overbevise med et innovativt belysningskoncept. Det gør dig hurtigere synlig for belister og andre trafikanter. Afhængigt af modellen, kan der også være en lygte foran, så man får en bedre orientering.

Populære cykelhjelme med lys

Cykelhjelm med baglygte – lille rød LED

Kørsel i mørke uden belysning er livstruende og ulovligt i Danmark. Din cykel skal være udstyret med en funktionel cykellygte i form af forlygte og baglygter. Hvis du er bekymret for din egen sikkerhed og kører meget i mørke, skal du tænke på en cykelhjelm med lys. Det mest enkelte koncept er LED-baglygte. Oprindeligt startede ideen til børn,og rådede op til modeller for voksne.

LED-baglygterne er integreret i baghjelmeområdet – fx i justeringshjulet til pasformen. Med et tryk på en knap tænder man det røde lys og er automatisk mere synlig. Bilisterne ser så ikke kun dine baglygte, men også din hjelm. Da lyset er LED, holdes strømforbruget inden for grænser. Baglyset kan let tilføres via en knapcelle, som kan integreres direkte under lampen. Afhængigt at lysstyrken, skal batteriet udskiftes før eller senere.

LED’en på cykelhjelmen lyser ikke altid kun. Det kan indstilles til at blinke på mange modeller, og tiltrækker derved endnu hurtigere opmærksomhed.

Eneste ulempe er i kombination med en vinterjakke og et tykt tørklæde. Her kan belysningen hurtig dækkes. Dog har mange producenter opdaget fejlen, og er ved at forbedre deres modeller markant.

Månedens udvalgte

Innovative belysningskoncepter – med blinklys

En moderne cykelhjelm med lys viser baglyset lidt højere op. Den er placeret direkte på bagsiden af hjelmen og kan fx være rund eller trekantet. Lyset er ikke længere fastgjort til justeringsmekanismen, men indsættes direkte i den hårde skal. Da dette lys også er en LED-belysning, kræves der ikke noget stort eller tungt batteri.

Hjelme med lys vejer ikke mer eend en ikke-oplyst model. Producenter som Abus eller Uvex har allerede en lang række hjelme med belysning. Baglygterne monteres længere op på hjelmen for en 180⁰ synlighed. Trafikanter fra siderne kan se dig tidligere, og ikke kun hvis man kører bag dig.

Derudover er der meget mere omfattende koncepter, der også skaber belysning foran:

Torch cykelhjelm

Fakkelcykelhjelmene er et godt eksempel. Lysene er spredt bredt på hjelmen, så du som cyklist er synlig fra alle sider. En knap aktiverer LED’erne til kontinuerlig belysning eller blinkende lys. Det indbyggede batteri er ikke længere et batteri eller en møntcelle batteri på disse modeller. Det kan oplades via et USB-kabel og varer op til 36 timer.

Lumos cykelhjelm

Cykelhjelmen er udstyret med i alt 60 lysdioder, der distribuerer sig til en frontbelysning, blinklys og et bremselys. Til hjelmen er der en controller, der er fastgjort og synkroniseret til rattet. Drejesignalerne angiver derefter retningsændringen direkte på hjelmen, så du ikke længere behøver at strække en arm ud, når du drejer. Derudover er der et kontrolleret bremselys, der automatisk lyser lysere, når du reducerer hastigheden. Lysdioderne drives med et batteri, men kan kun holde i ca. 3 timer.

Livall

Mærket Livall er en cykelhjelm med lys og højtalere. På bagsiden er der monteret 8 lysdioder, der fungerer som baglygter og ved at trykke på en knap som blinklys. Dette øger sikkerheden på vejen enormt. Derudover kan du modtage opkald, lytte til navigatonsmeddelelser eller afspille musik gennem de integrerede højttalere og mikrofonen. Opfattelsen af trafikken omkring dig påvirkes ikke. Mellem to Livall-hjelme opretter du endda en walkie-talkie-funktion, der forbinder dig til din partner på længere ruter.

Eftermonter lys på hjelmen – med forlygter

Belysning på cykelhjelmen kan eftermonteres med forskellige systemer som tilbehør. Men ikke alle produkter er velegnet til enhver hjelm. Det er en slags forlygte, der kan fastgøres foran på hjelmen – det kan gøres enten af et gummibånd eller et klemmesystem. Lyset giver ikke kun mere synlighed, men hjælper dig med orienteringen. Du lyser ikke kun op foran cyklen, men får også et bedre synsfelt. De forskellige lygter, er alle udstyret med et genopladeligt batteri.

Sådan en hjelmlampe kan også være udstyret med en baglygterfunktion. Så får du to funktioner i kun én model. Lyset tændes via en knap, der kan fastgøres til rattet – fx som en fjernbetjening. Andre produkter reagerer automatisk og tændes, når omgivelseslyset er utilstrækkeligt.

Din cykel skal være tilstrækkelig oplyst for offentligt trafik, og de skal have en for – og baglygte. Den vigtigste grundlæggende regel er: Du må ikke blende eller forvirre andre trafikkanter.

Priserne – fra ca. 300 kr.

Man kan få en cykelhjelm med lys fra så lidt som 300 kr. Cykelhjelme til børn er endnu billigere med 225 kr., hvor LED-baglyset er lidt dybt. Hvis du leder efter et virkeligt omfattende belysningskoncept med mere lys på fronten, skal du investere over 800 kr. på hjelmen. Selv den separate hjelmlampem kan man få fra 450 kr., og kan stige til over 800 kr. afhængigt ydelse og funktioner.

Vigtige kvalitetsfunktioner – pasform og batteriydelse

En god cykelhjelm skal passe til dit hoved og sidde ordentligt. Når du vælger, skal du derfor ikke kun være opmærksom på belysningen, men også på størrelsen og pasform. Der er ingen ensartet tabel og størrelsen kan være forskellig. Hvis du er på grænsen mellem den næste størrelse, skal du tage den næste, så du ikke får ondt i hovedet og blå mærker.

Batteri og opladning – bedst via USB-kabel

LED-lyset på cykelhjelmen er drevet af et batteri eller et genopladeligt batteri. Først skal man være opmærksomhed på lysets tilstrækkelige lysstyrke. Fx vil en baglygte ikke gøre dig meget godt, hvis det genkendes af bilister for sent eller slet ikke er synligt. Derfor skal lyset være lyst nok. Til dette kan der være brug for et god batteri. Kun meget få hjelme er udstyret med et batteri, der skal skiftes regelmæssigt. Ofte er ændringen ikke så let.

Derudover er der cykelhjelme med integreret batteri. Man skal blot tilslutte det med et USB-kabel og oplade det fx natten over. Men holdbarheden og batteriets ydelse er to forskellige ting. Hvis man tænder et skarpt lys, har man brug for et stærkt batteri til at gøre det. De fleste batterier har en holdbarhed fra 3 – 36 timer.

TÜV-tætning – vælg kun certificerede hjelme

En vigtig sikkerhedsfunktion på cykelhjelmen er naturligvis de forskellige tætninger. Det er ikke kun TÜV-tætningen, men også GS-tætningen og CE-tætningen, som de solgte hjelme i Europa skal bære. Du kan altid kontrollere om modellen er i overensstemmelse med nummeret: CE EN 1078.

 1. CE-mærket betyder at producenten har forstået, at produktet skal overholde alle EU-krav til produktet.
 2. EN 1078-mærket betyder, at producenten har forstået, hvilke EU-krav produktet skal overholde.

Køb kriterier for cykelhjelme med lys – for mere synlighed

Ikke alle cykelhjelme er udstyret med et ekstra lys og der er forskellige måder til belysning på. Nogle ting skal dog overvejes ens i alle modeller – især mht. størrelse, pasform og sikkerhed.

 1. Skal passe rigtigt på hovedet
 2. Mål altid hovedet omkreds
 3. Vær opmærksom på den rigtige størrelse
 4. Lang hagestrop
 5. Polstring indvendigt
 6. Med individuelt justeringssystem
 1. Ikke for tung, på trods af batteriet
 2. Normalt omkring 300-500 gram
 1. Sportsligt udseende
 2. Har mange reflektsstriber
 3. Hård-skal hjelme
 4. Til damer og herrer
 5. Farverige farver til børn
 1. Stoplys
 2. Blinklys
 3. Forlygte foran
 4. Kontinuerlig baggrundsbelysning

De største producenter – Uvex, Abus og Torch

Flere og flere producenter bringer deres cykelhjelme til markedet med lys. Sikkerheden og synligheden i trafikken øges. Nogle producenter har kun enkelte modeller eller serier med lys, hvor andre producenter har specialiseret sig i modeller med lys:

Uvex

 1. Lette cykelhjelme
 2. Skum på indvendig skal
 3. Plug-in LED lys
 4. Hurtigt aftageligt lys
 5. Ikke standard på alle hjelme
 6. Meget god ventilation
 7. Blød indre polstring

Abus

 1. Hard-shell teknologi
 2. Til bybrug
 3. God ventilation
 4. Let at justere
 5. Trekantet LED-baglygte
 6. Lyset har også en blinkende funktion
 7. Komfortabelt selesystem

Torch

 1. Integreret belysning
 2. Hjelmen er som en halvskal hjelm
 3. Med for – og baglygter
 4. Let at oplade via USB
 5. Større orientering inden for synsfelt
 6. Sporty design
 7. Lav vægt

Kundeanvisning og tip: Batterilevetid og belysning

Et tip når du vælger den rigtige hjelm, er belysningen. Test modellen både i skumringen og i mørke. Først da kan du se om lysstyrken på LED’erne er nok for dig. Hvis der er en forlygte på hjelmen, må ingen trafikanter bliver blændet. Lyset på ikke være for stærkt i den modkørende trafik, men skal være rettet mod jorden.

Et andet vigtigt punkt er batteriets levetid. Her skelner fabrikanterne mellem det kontinuerlige lys og den blinkende tilstand. Batteriets driftstid beregnes i blinkende tilstand, så lysdioderne holder meget længere. Men hvis man tænder for konstant lys, er batterierne opbrugt inden for få timer.