MTB hjelm

At køre mountainbike er spændende og meget velegnet for de eventyrlystne. Det kan også være farligt. Alle bør bære hjelm, mens de er på sporet. Med så mange modeller på markedet, hvordan finder du den bedste mountainbike hjelm?

Vi er her for at hjælpe dig med at finde den bedste hjelm i din prisklasse til alle dine mountainbiketure. En hjelm er en personlig beslutning. Du skal overveje korrekt sikkerhedsmærkning, type, pasform og komfort, når du foretager et valg. Vi tager dig gennem disse overvejelser og nedenfor finder du en liste over nogle fantastiske muligheder for mountainbike hjelme, som du kan finde online.

Populære MTB cykelhjelme

Typer af MTB cykelhjelme

Din hjelm er ikke kun en del af dit mountainbikeudstyr, men også en ekstra sikkerhed til egen krop. Du vil have en behagelig, letvægts og velventileret hjelm til de lange dage på sporet. Det er meget vigtigt at have den korrekte hjelm til turen i skoven og der findes også forkellige typer af MTB-kørsel, hvor XC, All-Mountain og Downhill kan nævnes. Der kræves ofte forskellige typer hjelme til hvert forhold. Nedenfor kan du læse lidt om de forskellige typer.

Cross Country (XC)

En af de vigtigste parametre for en korrekt mountainbikehjelm, er hvor godt den kan dække hovedet. For kun nogle få år siden var en letvægtshjelm det ultimative parameter for de fleste ryttere (og fabrikantens store fokus). Så tynde og åbne XC-designs var det helt store fokus. Dagen i dag er det stadig meget vigtigt med en god letvægtshjelm, hvis man ikke kører alt for aggressivt i skoven. Du vil sikkert stadig i dag have en sikker hjelm, men ikke gå på kompromis med god lufttilstrømning. En hjelm som xx er et glimrende valg. Den er let, luftig, har en overkommelig pris og giver stadig god beskyttelse til mindre ekstreme ryttere.

All Mountain

De fleste ryttere, der cykler i bjerge og er mere vilde i deres kørsel, har brug for mere beskyttelse. Det er vigtigt med tilstrækkelig dækning ved tindingerne, siderne og bagsiden af hovedet, men med masser af lufthuller, der sørger for at hovedet forbliver køligt. Xx er et godt eksempel på en absolut tophjelm inden for dette område. Den er utrolig let og har ekstra beskyttelse. Denne kategori vokser hurtigt i popularitet, og de fleste af de bedste designs på markedet findes i denne kategori.

Downhill

Hvis du søger en masse aggressiv downhill, anbefaler vi stærkt at beskyttelsen øges. I den yderste ende findes fullface hjelme, som er gode til enduro, downhill og racing. De bliver dog ligesom en sauna, uudholdelige over en kort periode. Fullface hjelme er mere til rendyrket downhill, men skal man også pedalere lidt, bør man vælge en type som xx. Den har aftagelige hagesikringer og er utrolig sikker og stabil, men man går ikke på kompromis med god ventilation. XX er en anden hjelm, der lægger stor vægt på åndbarhed og et lækkert design.

Udvalgte hjelme

Købsguide til den bedste mountainbike hjelm

Skal man have en ny MTB hjelm, er det vigtigt at finde den korrekte hjelm, der passer til ens pasform og køre stil. Det er ikke ideelt at have en designervenlig hjelm, hvis den sidder dårligt. Derfor bør man finde en godt match indenfor sin stil og pasform. Sidder hjelmen ordentlig uden at nage, er der også meget større chance for at man anvender sin hjelm.

Vægt

En let hjelm, som du næsten ikke mærker på en lang tur, er en dejlig følelse. Det er uretfærdigt at sammenligne hjelme efter vægt, da ældre XC-hjelme altid vil vinde denne konkurrence. Derfor bør man lave testen med vægt og sikkerhed, da det giver det mest retmæssige billede. Generelt jo mere man betaler for hjelmen, desto lettere er den. Hjelmmarkedet er fyldt med muligheder i 370-400 gram serien, hvilket er et godt match for de fleste ryttere. Hvor tung hjelmen faktisk føles på dit hoved kan være en anden ting.

Ventilation

Næsten alle former for mountainbiking kræver god ventilation. Selv på lette baner kan man hurtigt få sved på panden. Ventilation er ikke så simpelt som bare at se på antallet af ventilationskanaler. Det er selvfølgelig et godt sted at starte. Et kvalitetsdesign vil fungere som et system, der flytter luft fra forsiden til bagsiden. Dette er desuden vigtigt med god polstring inde i hjelmen, som har potentialet til at aflede sveden. Hjelme som den meget åbne XX er blandt de bedste på markedet. Søger man bjerghjelme gør XX det bemærkelsesværdigt godt.

Tilpasning

Tilpasning er den vigtigste faktor ved køb af hjelm. Når man træder i pedalerne op ad en bakke, vil man ikke have at hjelmen skal være generende og give dig hovedpine i slutningen af dagen. Du ønsker heller ikke, at den skal være så løs, at den flager rundt. MTB-kørsel er ofte på ujævne veje og derfor kræver det at hjelmen sidder fast. Heldigvis har hjelme og deres respektive systemer gjort store udviklinger det seneste stykke tid. En enkelt drejning af skiven på bagsiden af de fleste hjelme bevirker, at den kan komem til at sidde helt perfekt. XX nuværende XX er en blandt de bedste med hensyn til brugervenlighed og sikkerhed.

En anden faktor omkring tilpasning af hjelmen er skalstørrelsen. Opgraderede modeller kommer i forskellige størrelser, så de bedre matcher hjelmens overordnede form til en persons hoved. Almindelige stilarter vil ofte være at typen one-size, hvilket typisk betyder, at pasformen er god nok til almindelig brug, men ikke god nok til dem, der har brug for seriøs præstation. Folk med større hoveder skal ofte vælge et specifikt brand og kan ikke vælge en one-size hjelm, fordi skallen skal være stor til at nå hele vejen rundt om hovedet. Skal du cykle meget og bare lidt seriøst, anbefaler vi at man bruger en god slat penge på at få en hjelm, der kommer i flere størrelser.

MTB hjelme til kvinder

De fleste af de hjelme, vi har nævnt i denne artikel, betragtes som unisex og er beregnet til både mænd og kvinder. Der findes dog specifikke designs til kvinder, der er differentieret af mindre diameterstørrelser, unikke farver og nogle gange et andet navn. Det er vigtigt, at sikkerhedsteknologien, prisfastsættelsen og den grundlæggende form af skallen ikke ændres. Tilpasning er det, der betyder mest ved en hjelm, så start med at måle omkredsen af hovedet og træf derefter en beslutning mellem unisex eller dame specifikke hjelme. Her kan du kan læse mere om cykelhjelm til kvinder.

Komfort

At få en hjelm med en passende pasform er vigtigst, men polstring langs siden af hjelmen spiller også en stor rolle i den samlede komfort. Vi har fundet kvaliteten af polstring korrelerer tæt med prisen. Billige hjelme som XX mangler den overdådige følelse og kan medføre lejlighedsvis hudirritation over tid. På den anden side har et blødt interiør som xx en fantastisk polstring, der isolerer pasningsjusteringssystemet, så man helt kan glemme hjelmen mens du kører. En anden fordel ved god polstring er sved absorption, der virker rigtig godt, når man er ude at køre. De fleste gode hjelme kommer også med polstring, der kan tages ud af hjelmen. Det er rart at kunne vaske dette, da det hurtigt kan komme til at lufte af sved. Nogle mærker hævder at du kan vaske dem, men vi anbefaler dog at du forsigtigt anvender håndvask, for at reducere risikoen for nedbrydning af materialet.

In-Mold konstruktion

In-mold teknologien findes på næsten alle mountainbike hjelme. Det er en tynd skal (ofte polycarbonat) med EPS skumforing, der er støbt sammen. Det, du får, er et integreret stykke, der reducerer vægten, giver mulighed for udskæringer til ventilation. Det gør også at hjelmen fungerer som en enkelt enhed, for at absorbere et eventuelt styrt. Nogle producenter, herunder POC bøjer yderligere hjelmen ved at indsætte et gitter af Armamidfibre i kernen. Fordelen ved det syntetiske materiale er ekstra holdbarhed og beskyttelse i et styrt. In-mold-konstruktionens fantastiske kombination af effektabsorptions- og ventilationsfunktioner giver derfor øget sikkerhed.

Mountainbike hjelm egenskaber

En MTB-cykelhjelm er ikke bare en hjelm nu til dags. Vi brugere bliver mere kræsne og vil have at den skal kunne meget mere, end bare at beskytte vores hoved. Læs mere nedenfor omkring nogle af de ydelser, som flere forskellige hjelmmærker nu tilbyder.

Visir

Mountainbike hjelme er differentieret fra racerhjelme ved deres større hoveddækning og tilføjelse af et visir. Med hensyn til sidstnævnte er et visir perfekt til at holde solen ude af øjnene og giver ekstra beskyttelse mod regn og endda lave hængende grene. Der findes forskellige visirtyper, hvor nogle er korte og brede og andre er lange og smalle.

En anden funktion med et visir er justerbarheden. Fordelen ved at kunne justere visiret er, at man kan skubbe den helt af vejen, hvis man vil have en uhindret udsigt over stien. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle hjelme med justerbart visir ikke har samme justerbarhed. Det er derfor vigtigt at man finder den type hjelm, der lever op til sin egen personlige stil.

Brille kompatibilitet (Enduro og downhill)

Standardbriller eller solbriller er den mest almindelige type briller til mountainbikere, men den øgede dækning og beskyttelse, du får med beskyttelsesbriller, er populær blandt enduro og downhill-racere.

Der er dog nogle hjelmfunktioner, der kan gøre det lettere at rumme beskyttelsesbriller. For at starte med bør være nemt at placere beskyttelsesbrillerne i pandehøjden, når de ikke er i brug. Nogle enduro og downhill hjelme har en holderrem eller et system på bagsiden af ​​hjelmen, der gør at brillerne holdes på plads.

Action kamera

Det at køre mountainbike er tæt knyttet til action-kameraet markedet og derfor er en hjelm mount for mange nu rigtig vigtigt. Det er med til at tilbyde et sjovt førstepersonsperspektiv. De fleste actionskameraer som de forskellige GoPro-modeller og Garmins VIRB omfatter et klæbrig mount, som kan fastgøres direkte på hjelme med glat space foran. Ventilerede hjelme kan have brug for en lille ændring for at kunne have en mount monteret, men GoPro, Garmin, Sony og andre sælger remsystemer, der spalter gennem ventilationsåbninger for at holde alt på plads.

Går vi et skridt videre, har nogle high-end hjelme en indbygget action kamera mount. Dette hjælper også med at få den ideelle kameravinkel og sparer dig fra at skulle bruge en af dine klæbende monteringer. Systemerne på Bells Super 3R og Giro’s Montaro er stabile og designet til at bryde sammen i et. Det er selvfølgelig en diskret og smart løsning for dem, der er villige til at betale lidt ekstra.

Skal hjelmen nogensinde udskiftes?

Beslutningen om at erstatte en gammel hjelm er ikke altid helt nem og der er stadig debatter dagen i dag om hvornår det skal gøres. Til at starte med har hjelme en holdbarhed, så det er aldrig en god ide at anvende din gamle hjelm, der har samlet støv i det sidste årti uden at have set lyset. Det er en god ide at starte med følgende: Kan du se nogen revner i hjelmen? Er der tegn på forringelse på den ydre skal eller indersiden? Hvis noget ser tvivlsomt ud, anbefaler vi at udskifte hjelmen.

Der har været en række tests, der er udarbejdet for at finde den korrekte levetid på en cykelhjelm. Den viser at de fleste producenter klarer sig i 3 til 8 år. Hvis du kører meget, er det en god ide at udskifte hjelmen oftere, for at være på den sikre side, hvis uheldet en dag skulle være ude.

Reglen om at erstatte en hjelm efter et styrt er langt enklere. Hvis du styrter og slaget er signifikant, vil skummet inde i miste sin evne, hvilket reducerer dets ydeevne for fremtidige styrt. Egentlig burde der ikke være nogle undskyldninger, for at erstatte en hjelm. Uanset om den er gammel eller, hvis den har været ude for et styrt. Kan man bekræfte en af de to faktorer, bør man investere i en ny hjelm.