Cykelhjelm racer

Hvis du er nybegynder, kan den brede vifte af racer cykelhjelme være forvirrende. Hvordan får du mest ud af den sikkerhed, aerodynamik og komfort, en hjelm kan tilbyde. Læs videre for at finde ud af alt dette. Cykelhjelme til race er designet til at beskytte ryttere mod hovedskader. De fleste mærker på markedet konkurrerer konstant om at skabe den bedste cykelhjelm, hvor faktorer som komfort, aerodynamik og åndbarhed er blandt de vigtigste faktorer, når man skal køre cykelløb. Cykelhjelmens primære fokus er at beskytte dit hoved. Alle hjelme, der listes på denne hjemmeside, vil opfylde de standarder, der kræves af en god og sikker hjelm. Vælger man at spendere lidt ekstra kroner for en racerhjelm får man ofte en meget let og åndbar model.

Populære racer cykelhjelme

Aerodynamik er vigtigt!

For konkurrencedygtige cyklister er aerodynamik den vigtigste faktor. Dyrere hjelme bliver testet i en vindtunnel og vil ofte give wattbesparende pedaltråd. Det betyder i at du kan spare energi og bibeholde samme hastighed, da hjelmen har en forbedret aerodynamik. I sommermånederne er åndbarhed en stor faktor. Om vinteren er det selvfølgelig lidt køligere, hvis den har mange ventilationshuller. Da du sandsynligvis vil bære hjelmen hele året rundt, er det stadig fornuftigt at have ventilation i betragtning. Er det rigtigt koldt om vinteren kan man selvfølgelig anvende en hjelmhue.

Hvad er de vigtigste funktioner for en cykelhjelm til race?

Når man er på udkig efter sin næste cykelhjelm til race, bør den selvfølgelig også leve op til specifikke krav. Er man motionist, eller kører man licens cykelløb og ønsker en hjelm af ypperste klasse, er der forskellige faktorer der spiller ind. Nedenfor er en liste over nogle af de absolut vigtigste ting, man bør kigge på, når en ny hjelm skal købes.

Sikkerhed

Tjek altid om modellen har et europæisk CE EN 1078-klistermærke. Det betyder og sikrer, at hjelmen har bestået en række tests inden for hjelmkonstruktion, synsfelt, stødabsorberende egenskaber, fastholdelsessystemegenskaber, hagerem og fastgørelsesanordninger. For at cykle i visse begivenheder som cykelløb eller triathlon er det ofte et krav at have en hjelm, der overholder denne standard. Alle hjelme, der nævnes på denne hjemmeside, er selvfølgelig godkendte.

Tilpasning

Hvis en hjelm ikke passer korrekt, vil den ikke gøre det job, den er designet til. Hjelme er ofte tilgængelige i forskellige størrelser. Mål altid hovedets omkreds med et målebånd, så du er sikker på at købe den rigtige hjelm. Cykler man flere gange i ugen og flere timer ad gangen, så det er vigtigt, at den er behagelig. Alle mærker har forskellige tilpasningsmuligheder og designs. Har man haft god erfaring med et specifikt mærke, er det ofte at man køber en ny hjelm inden for samme mærke. På den måde er man også helt sikker på at den næste hjelm vil passe upåklageligt. Der findes også cykelhjelme til kvinder og de har ofte et specielt hul bagpå, hvor hestehalen kan gå glide gennem. De fleste hjelme på markedet er dog unisex og passer til både mænd og kvinder.

Justeringsmuligheder

Dette bruges til at justere hjelmens pasform til din specifikke hovedstørrelse. Det kan normalt justeres med en drejeknap. De bedste kan betjenes med en enkelt hånd, hvilket er nyttigt til at foretage små justeringer undervejs. Det bør være muligt at løsne fastholdelsessystemet på en hjelm, hvis man ønsker at gøre brig af en cykelhætte, der skal bæres nedenunder. Man anvender en hætte om vinteren og den er også meget behjælpelig mod regn og vind. Prøver man en hjelm, hvor justeringssystemet er i yderste position, tyder det på at hjelmen er for lille. Enten skal man prøve en anden model eller vælge en større størrelse.

Komfort og polstring

En racer cykelhjelm er ikke bare en hjelm. Den skal have høj komfort og god polstring, selvom den skal være så let som muligt. Derfor handler det i høj grad om at finde et godt match. Komforten er vigtig, da man bærer hjelmen i flere timer ad gangen og polstringen skal være af høj kvalitet, så den leder sved væk. På de dyrere hjelme kan man ofte tage polstringen ud, så man har mulighed for at skylle det. Intet er værre end en cykelhjelm, der bare lugter langt væk af sved.

Vægt

Vægt. Dette er blandt de mest nævnte ord, når det kommer til cykling. Alle der bare går lidt op i dette, ved også at jo lettere delene er, desto dyrere er det. Det samme er gældende for cykelhjelme. Lettere hjelme er mere behagelige, fordi de ikke lægger nogen belastning på nakken, men den største fordel ved en lettere hjelm er at man nærmest ikke mærker, at man har den på. 50-100 gram mærker almindelige mennesker muligvis ikke, men for en top professionel, der er på udkig efter marginal gains, bør man også købe en meget let hjelm.

Ventilation

Ventilation handler om, hvor mange huller der er i hjelmens skal og hvor godt luften kan glide gennem. Hullerne har faktisk to funktioner. Det handler om at reducerer vægt og tilføre ventilation. Hjelme med færre eller ingen ventilationskanaler er betydeligt varmere. Dette er måske ikke at mærke på kølige dage, men om sommeren, hvor solen bager er det uudholdeligt med en hjelm uden mange lufthuller.

Forskellige typer af cykelhjelme til racercyklen

Der findes forskellige hjelmtyper til cykling. Alt efter om man bruger cyklen til lidt motion, eller om man går højt op i cykling og deltager i forskellige cykelløb.

Standard cykelhjelme

Disse hjelme er beregnet til den almindelige motionist. Hjelmene har ofte tilpas med lufthuller og gode indstillingsmuligheder. Dette er hjelmtypen, hvis man ikke ønsker at bruge mange penge på en cykelhjelm til racer. Denne kategori er ofte noget tungere end performance hjelme, der er listet nedenfor. Så er du bare ude på landevejen et par dage om ugen, er denne kategori at foretrække. 

Performance cykelhjelme

Disse hjelme er blandt de letteste tilgængelige på markedet og anvendes tit af de professionelle man ser i tv’et. Performance hjelme er utrolig lette og faktisk blandt de letteste på markedet. Kører man i bjergrigt terræn eller høj varme, er denne kategori klart at foretrække. Ofte har modellerne ventilationskanaler, der samtidig passer perfekt il opbevaring af solbriller, når de ikke bæres.

Aero cykelhjelme

En ny type, der stadig bliver mere og mere populær. En aero hjelm er i princippet en blanding mellem en traditionel letvægtshjelm og en enkelstartshjelm. Den er designet til at være mere aerodynamisk end en standard hjelm, men det betyder, at hjelmen ofte har færre ventilationskanaler. Derfor er de en smule tungere og varmere. Disse hjelme bliver i høj grad brugt under cykelløb og ikke mindst af sprintere, der skal afslutte et cykelløb med en spurt. Hjelmen sparer watt og på grund af sit design glider rytteren hurtigere gennem vinden. Mark Cavendish startede faktisk trenden under VM i landevejscykling 2011, der foregik i Danmark.

Enkeltstartshjelme

Time Trial (TT) hjelme også kaldet enkeltstartshjelme er designet til at blive båret under tidsforsøg og er ikke tilladt i normale cykelløb. Hjelmtypen er også anvendt af baneryttere og triatleter. Disse hjelme har ofte aflange eller dråbeformet design for at maksimere aerodynamikken og reducere vindmodstanden. Ventilationen er minimal, da man går mest op i at køre stærkt, når man har denne hjelm på hovedet. Lad være med at bære denne type hjelm på en søndagstur, elles vil folk bare grine af dig.